Häkkilintujen kapina

Attack on Titan – arvostelu

Häkkilintujen kapina

Tsubasa Kirjoittanut Petteri Uusitalo

Eletään maailmassa, jossa ihmisiä hotkivat massiiviset titaanit ovat ahdistaneet ihmiskunnan sukupuuton partaalle. Ihmiskunnan rippeet elävät kylissä 50-metristen muurien suojissa – kohtuullisen mukavasti, mutta kuin linnut häkissä.

Byrokratia, kirkkopolitiikka ja korruptio rehottavat, ja titaaneja kykenevät uhmaamaan vain erikoisvarustellut valtion sotilaat. Hevosilla liikkuvat kaukopartiot yrittävät selvittää titaanien alkuperää ja motiiveja, mutta suurin osa kansalaisista pitää tätä vain verorahojen ja ihmishenkien tuhlauksena.

Syö tai tule syödyksi

Sadan vuoden rauha kuitenkin rikkoutui viisi vuotta sitten, kun monta kertaa normaalia suurempi titaani ilmestyy rikkomaan muurin portit ja ihmiskunta menetti kolmanneksen elintilastaan. Äitinsä verilöylyssä menettäneet ottosisarukset Eren ja Mikasa, heidän kirjatoukkaystävänsä Armin sekä monet muut ovat juuri valmistuneet sotilaiksi, kun jättiläistitaani ilmestyy uudelleen.

Titaanien harppoessa sisemmän muurin sisään vastavalmistunut luokka saa tulikasteensa, jossa jättiläisten ylivoima käy tuskallisen selväksi. Ystäviä kuolee kuin kärpäsiä, ja hirviöiden ainoaan heikkoon kohtaan, niskaan, osuminen on helpommin sanottu kuin tehty. Erenin sittemmin jäljettömiin kadonneen isän hänen käsivarteensa ruiskuttama aine on kuitenkin antanut hänelle uskomattoman kyvyn: hän pystyy haavoittuessaan kasvattamaan oman kehonsa ympärille titaanivartalon.

Ihmiskunnalla on nyt hihassaan ässä, joka saattaa auttaa heitä lähemmäs titaanien alkuperän mysteerin selvittämistä ja niiden voittamista omilla aseillaan. Ennen pitkää käy kuitenkin selväksi, että hyvinkin lähelle on soluttautunut muitakin ihmisiä, joilla on samanlainen kyky – ja heidän motiivinsa ovat täysin päinvastaiset. Mitä mysteerejä titaanien takana ja historiassa piilee?

15-metriset zombit pelottaisivat sinuakin

Sarjaa on käsitelty laajemmin Animen numerossa 6/2011, joten sille ei tällä kertaa ole tarvetta uhrata tätä pitempää tilaa. Se on Japanissa ollut valtava valtavirtahitti, ja näytelty elokuvasovitus on luvassa jo ensi vuodelle, vaikka juoni on vielä täysin kesken.

Hajime Isayama on mangakana ensikertalainen, ja hänen piirtotaidoissaan on aluksi paljonkin kehittämisen varaa. Hahmoja on paljon, eikä heitä ole mitenkään helppo erottaa toisistaan.

Toisaalta dynaamisten toimintakohtausten piirtämisessä Isayama loistaa: sotilaiden kaasutoimiset vaijerivaljaat mahdollistavat näyttävät hämähäkkimiestemput, ja titaanien ottaessa yhteen päät halkeilevat ja käsivarret murskautuvat pelkkien nyrkiniskujen voimasta. Isayama tietää myös tarpeeksi ihmisen anatomiasta osatakseen piirtää titaaninsa karkeasti ottaen ihmisenmuotoisiksi, mutta silti häiritsevän groteskeiksi.

Sarja on originellia kamaa myös käsikirjoituksensa puolella. Juoni etenee ripeästi, mutta dramatiikkaa alleviivataan tarpeen tullen pitkilläkin takaumilla. Isayaman luoma dystopinen maailma on omaperäinen ja hyvin pohjustettu, ja taustat aukeavat lisää lähes joka luvussa. Mykät ja epäinhimilliset jättiläiset ovat myös keskimääräistä karmivampia pahiksia. Mikään ei ole pelottavampaa kuin jokin sellainen, joka näyttää melkein ihmiseltä mutta ei sellainen ole.

Kodansha Comicsin julkaisussa ei ole liiemmin nokankoputtamista. Tekstit on ladottu tasaisella mutta miellyttävän käsinkirjoitetun näköisellä fontilla, ja painojälki on pokkarin hintaan nähden loistavaa.

Toisaalta ääniefektien käännöksiä ei ole vaivauduttu latomaan alkuperäisten päälle, joten ruuduissa tulee paikoin vähän turhankin ahdasta. Käännöksen puolella on lisäksi pari höpsöä jalkojen ja metrien välisiin muunnoksiin liittyvää alaviitekummallisuutta, jotka olisi voitu lokalisoida suoraan dialogiinkin. Nämä eivät kuitenkaan ole mitään isoja ongelmia, joten suosittelen mangaa varauksetta jokaisen hieman vanhemmalle yleisölle suunnatun toimintashounenin ystävän hyllyyn.

Attack on Titan

Attack on Titan

6 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    3/3
  2. Julkaisu
    2/3
  1. Lukijat
    3/3

Julkaisija(t): Kodansha Comics
Tekijä(t): Hajime Isayama

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut