Naimakauppoja

Aron morsiamet – arvostelu

Naimakauppoja

Tsubasa Kirjoittanut Petteri Uusitalo

Keski-Aasia, 1800-luku. 12-vuotias Karluk Eihon saa morsiamekseen itseään kahdeksan vuotta vanhemman tytön nimeltä Amira, ja pariskunta aloittaa uuden yhteisen elämänsä hitaasti mutta varmasti.

Kaoru Morin nykyinen sarja kertoo turkkilaisten kansojen arkielämästä Silkkitien varrella. Tuohon aikaan vanhat perinteet olivat vielä voimissaan, mutta paikallisissa tavoissa oli paljon eroja.

Sarja kuvaakin maailmaansa minikokoisten kulttuurien kohtaamisten kautta. Paimentolaisheimosta kotoisin olevan Amiran lisäksi tekosyynä tälle toimii alueella matkustava brittiläinen antropologi Smith.

Tarinoita morsioista

Amiran ja Karlukin elämään palataan säännöllisesti, mutta sarja ei kerro pelkästään heistä. Herra Smithin lähdettyä Eihonien luota jatkamaan matkaansa sarjassa nähdään paljon muunkinlaista avioelämää, joten suomalainen käännösnimi onkin äärimmäisen osuva.

Arojen keskellä herra Smith kohtaa oman rakkauden, ja Kaspianmeren rannalla jäädään seuraamaan rasavillien kaksossiskojen häitä useamman pokkarin ajaksi. Amiran suku tulee toisiin aatoksiin avioliitosta, ja syttyy heimosota. Sarjan viimeisimmissä käänteissä seurataan rikkaan miehen nuorta morsianta, joka etsii itselleen sydänystävää julkisesta kylpylästä. Kaikissa tarinoissa pääosissa ovat joka tapauksessa naiset.

Morin taide on etenkin sarjan alkupuolella henkeäsalpaavan kaunista ja yksityiskohtaista. Hän on perehtynyt alueen kulttuuriin ja taiteeseen kouluikäisestä asti, ja toisinaan sarja unohtuukin mässäilemään maisemilla, puukaiverruksilla, kokkauksilla, vaatteilla tai kirjontatöillä useampien lukujen ajaksi.

Tämä kiireettömyys ja vapaamuotoisuus on myös sarjan vahvuus. Emma oli nimellisesti juonivetoinen sarja, mutta sen tarina tyssäsi säännöllisesti tanssiaisiin ja muuhun epäolennaiseen. Tämän sarjan kohdalla Mori on antanut itselleen luvan kertoa juuri siitä, mistä kulloinkin mieli tekee. Draama ja suvantokohdat vuorottelevat tasaisesti.

Oikea loppupääte

Arvostelin sarjan jenkkijulkaisun numerossa 5/2011. Punaisen jättiläisen kotimainen versio ei pärjää Yen Pressin kovakantiselle painokselle komeudessa tai koossa, mutta hinnassa kyllä: se maksaa vain kolmanneksen sen hinnasta.

Tästä huolimatta julkaisu ei ole laadultaan hullumpi. Antti Valkaman suomennos on sävykäs, ja teitittely sopii tuoreen avioparin vielä lievään muodollisuuteen kuin nenä päähän. Amiran nimikin on feminiinimuodossa, ei virheellisessä maskuliinimuodossa ”Amir”.

Julkaisun musta on mustempaa ja valkoinen valkoisempaa kuin monissa tuplasti kalliimmissa jenkkipokkareissa, ja Morin taide toistuu kauniisti. Julkaisun ainoa ongelma on se, että tästä huolimatta painomuste näyttäisi tarttuvan sormiin, jos pokkaria selaa hikisin käsin.

Sarja: Ostokelpoinen
Äärimmäisen kaunis ja ajankuvaukseltaan upea historiallisen arjen kuvaus, jonka seesteinen tarinankerronta ei turhaan yritä seurata mitään suurempaa juonta.

Julkaisu: 3/3
Tähän hintaan loistava painojälki ja käännös. Värisivuja sarjassa ei alun perinkään ole, mutta sellaisiksi on lisätty muuta kuvitusta.

ARON MORSIAMET (MANGA)

Aron morsiamet

4 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    3/3
  2. Julkaisu
    3/3
  1. Lukijat
    3/3

Julkaisija(t): Punainen jättiläinen
Tekijä(t): Kaoru Mori

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut