Sateen tuntua ilmassa

Aoha Ride – arvostelu

Sateen tuntua ilmassa

Pinja Peltonen Kirjoittanut Pinja Peltonen

Aoharidekansi

Mitä tehdä, kun yläasteaikainen ensirakkautesi häviää yhtäkkiä elämästäsi ja palaa lukiossa takaisin muuttuneena aivan toisenlaiseksi ihmiseksi? Futaba Yoshiokalle käy niin ensirakkautensa Kou Tanakan kanssa.

Ennen niin rauhallinen poika on muuttunut viileäksi ja sanavalmiiksi teiniksi, ja hän käyttää nykyään äitinsä sukunimeä Mabuchi. Kaksikko alkaa taas viettää aikaa toistensa kanssa, ja vaikka he eivät aluksi tulekaan kunnolla toimeen, syttyy vanha ihastus uudelleen.

aoharide3

Romanssin kehittyminen ei ole liian hätäistä, vaan kaksikko tutustuu toisiinsa uudestaan hitaasti mutta varmasti. Futaban on aluksi vaikea ymmärtää, miten paljon Kou on muuttunut.

Sarjan aikana Futaba saa kuitenkin hiljalleen selville enemmän Koun menneisyydestä, kuten vanhempien erosta ja äidin kuolemasta. Varsinkin Futaban tuki alkaa pikkuhiljaa vetää Kouta pois kuorestaan, ja heidän välinen suhteensa syvenee huomattavasti.

Aoha Ridessa suuressa asemassa ovat romanssin lisäksi myös ystävyyssuhteet ja niiden tärkeys. Lukion alussa Futaballa oli vaikeuksia hankkia oikeita ystäviä, sillä yläasteaikainen kiusaaminen vaikutti häneen edelleen.

aoharide8

Futaba ja Kou päätyvät luokkavastaavien hommiin. Niissä heitä auttavat tyttömäinen Makita, josta tulee Futaban paras ystävä, hiljainen Murao, joka on ihastunut rinnakkaisluokan opettajana toimivaan Koun isoveljeen, sekä pirteä Kominato, joka on ihastunut Muraoon.

Mangan edetessä tämä viisikko alkaa kunnolla ystävystyä. Erilaiset hahmot ja heidän välinen kemiansa onkin yksi sarjan parhaimpia puolia.

aoharide2

Nuoruuden haikeus ja vaikeus

Aoha Riden suurin teema ovat nuoruuden muutokset ja se, kuinka hahmot selviytyvät niistä. Yläasteella muut tytöt kiusasivat Futabaa tämän pojilta saaman huomion vuoksi, joten lukiossa hän päätti tehdä itsestään mahdollisimman epätyttömäisen, ettei sama toistuisi. Myös Makitaa kiusattiin tyttömäisyydestä, mutta hän päätti olla uskollinen itselleen ja jäi mieluummin yksin kuin muutti itseään. Myös Futaba oppii jälleen arvostamaan tyttömäisyyttään, kun hänen kiinnostuksensa Kouhun kasvaa vähitellen.

Kou taas reagoi äitinsä kuolemaan käpertymällä sisäänpäin. Koulu menee huonosti, koska opiskelun takia hän ei ehtinyt kerryttää iloisia muistoja äitinsä kanssa ennen tämän kuolemaa, ja nyt hän vihaa opiskelua. Hän ei myöskään haluaisi kiintyä kehenkään, sillä hän tuntee syyllisyyttä omasta onnestaan. Siksi Futaban ja muiden lähentymisyritykset ovat hänestä pelottavia. Futaba saa kuitenkin hänet tajuamaan, että hän voi myös olla onnellinen.

aoharide6

Mangassa käsitellään vaikeita asioita, mutta perusopetus on se, että yleensä asiat selviävät vain puhumalla toisten kanssa. Futaba ja Makita eivät olisi koskaan alkaneet ystäviksi, ellei Futaba olisi kerännyt rohkeutta nousta feikki-ystäviään vastaan. Koun ja hänen isoveljensä välit olisivat pysyneet etäisinä, jos Futaba ei olisi kehottanut Kouta kertomaan veljelleen, ettei syytä tätä poissaolosta äidin vaikeina aikoina. Hahmot tekevät selväksi, että he haluavat olla toistensa tukena ja kertoa toisilleen vaikeistakin asioista.

Sinä, minä ja hän

Mitäpä olisi shoujomanga ilman kunnon kolmiodraamaa? Aoha Ridessa niitä on myös, mutta sarja suhtautuu niihin yllättävän aikuisesti. Kun Makita ihastuu Kouhun erään kohtalokkaan luontoretken jälkeen, on Futaballa edessään vaikea dilemma: valitseeko hän parhaan ystävänsä vai rakkauden. Aoha Ride ei luoteta kliseeseen, jossa entisistä ystävistä tulee pojan takia veriviholliset, vaan tytöt päättävät pysyvänsä ystävinä, joilla vain sattuu olemaan sama ihastus.

aoharide_13

Tyttöjen välille syntyy kuitenkin kateellisuutta sekä kilpailua, mikä alkaa vaivata varsinkin Futabaa. Hahmot eivät kuitenkaan kyräile tai puhu pahaa toisistaan selän takana, vaan puhuvat tunteensa selviksi – mikä olisi hyvä oppitunti monen muunkin shoujomangan henkilöille. Makita ja Futaba eivät anna negatiivisten tunteiden tulla ystävyyden tielle, ja kun Makita tulee lopulta torjutuksi, haluaa hän edelleen olla Futaban tukena myös itsensä takia.

Koun ja Futaban suhteen edetessä mukaan tulee myöhemmin lisää kilpakosijoita. Ylempiluokkalainen Toma Kikuchi iskee silmänsä Futabaan. Koun menneisyydestä taas paljastuu uusi salaisuus, tyttö nimeltä Yui Narumi, jonka isä oli samassa sairaalassa kuin hänen äitinsä. Sekä Futaba että Kou alkavat tuntea mustasukkaisuutta, mikä näkyy varsinkin jälkimmäisen käytöksessä ilkeilynä sekä Futaballe että luokkatovereilleen.

aoharide5

Jotain tuttua, jotain uutta

Kolmiodraamat ovat kaksiteräinen miekka, sillä niistä joko pidetään tai sitten ei. Aoha Riden romanssisotkut saavat itseltäni synninpäästön sen loistavien hahmojen sekä konfliktien läpikäymisen takia, mutta joillekin ne voivat olla liian kliseistä luettavaa. Myös Futaban ajoittainen saamattomuus romanssiasioissa saattaa aiheuttaa ärsytystä, sillä vaikka hän tiedostaa olevansa rakastunut, ei hän millään pysty sanomaan sitä ääneen.

Io Sakisakan piirrostyyli on hillitty mutta söpö, kuten sarjaa julkaisseen Bessatsu Margaret -lehden sarjoilla on tapana olla. Tarinaa on helppo seurata, sillä hahmot ovat hyvin tunnistettavissa ja sivuja ei ole täytetty yksityiskohdilla tai turhilla rastereilla.

aoharide4

Parhainta Sakisakan tyylissä on kuitenkin värien käyttö, ja onkin siksi sääli, että julkaisussa ei ole värisivuja. Sakisaka onnistuu kuitenkin luomaan samanlaisen hempeän ja vesivärimäisen vaikutelman myös taitavalla rasterityöllä, joka on edukseen varsinkin tunteikkaissa kohtauksissa.

Vaikka Aoha Ride romanssisarja onkin, nautin itse paljon enemmän ystävyyssuhteiden rakentamiseen ja Koun menneisyyteen liittyvistä juonenkaarista. Sarjasta löytyy myös huumoria, ja varsinkin Futaban ja Koun piikittely on hauskaa luettavaa. Se toimii myös hyvänä vastapainona raskaammille ja tunteikkaille osioille.

aoharide_12

Odotettu julkaisu

Julkaisussa on mukana mangakan tervehdykset ja mietteet lukujen väleissä. Niissä hän kertoo esimerkiksi itsestään sekä Aoha Riden synnystä ja sarjan teemoista. Kehuja ansaitsee myös Ivrean kaunis painojälki, joka esittää varsinkin kauniit aloituskuvat edukseen ilman pikseleitä tai musteläiskiä. Käytetty paperi on hyvälaatuista, vaikkakin niin ohutta, että siitä näkee välillä läpi.

Käännöstyössä on haettu varmasti teinien suuhun sopivaa puhetyyliä, mutta itselleni se-pronominin käyttö hän-pronominin sijaan kuulostaa tekstimuotoisena oudolta ja pakotetulta. Onneksi lokalisaatio on muuten toimivaa ilman suurempia kirjoitusvirheitä. Ivrealta on mukava päätös myös kannen tyylin jättäminen mahdollisimman samanlaiseksi kuin alkuperäisessä julkaisussa, aina sarjan nimen kirjoitusasusta alaotsikoiden käyttöön.

aoharide1

On mukavaa vaihtelua nähdä Suomen markkinoilla pitkästä aikaa puhtaasti ihmissuhteisiin keskittyvä pitkä shoujosarja ilman minkäänlaisia lisämetkuja. Aoha Ride oli Ivrealta hyvä valinta, sillä sarja on vuonna 2014 esitetyn animensa kautta monille jo tuttu, mutta mangaa ei ole vielä julkaistu englanniksi. Mikäli olet jo lukenut shoujoa kauemmin tai olet odottanut suomeksi ilmestyvän hieman vanhemmille suunnattua romantiikkaa, kannattaa Aoha Ride napata luettavaksi ehdottomasti.

Teos: Ostokelpoinen
Pakkohankinta shoujosarjojen ystäville, mutta oivaa luettavaa myös sellaisille, jotka eivät normaalisti romanttisiin sarjoihin tutustuisi. Hyvin kirjoitetut hahmot sekä maanläheinen ja aikuinen ote ovat virkistävä tuulahdus Suomen shoujomarkkinoilla.

Julkaisu: 2/3
Pokkari on tuttua Ivrea-laatua, jossa on mukavia ekstroja sekä kaunis painojälki. Puhekielinen käännös ja paperin ohuus voivat kohottaa joitakin kulmakarvoja.

animenarvoinen

AOHA RIDE (MANGA)

Aoha Ride

2 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    2/3
  2. Julkaisu
    2/3
  1. Lukijat
    2/3

Julkaisija(t): Ivrea Suomi
Tekijä(t): Io Sakisaka

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut