Laulu katupoikien, yössä Tokion

Akira - Manga – arvostelu

Laulu katupoikien, yössä Tokion

msalmi Kirjoittanut Markku Salmi

Ilmiömäinen. Ennennäkemätön. Hurja vauhti. Dramatiikkaa kuin vanhan ajan elokuvissa. Arvostelija tuntee olonsa vähintäänkin vaivautuneeksi, kun mangaan liitetään tämänkaltaisia superlatiiveja. Mitä tässä enää sanoisi, kun kädessä on ilmiselvä kulttiklassikko?

Kelataanpa nauhaa taaksepäin. Kun Katsuhiro Otomon Akira alkoi ilmestyä Young Magazinessa vuonna 1982, japanilainen sarjakuva teki uutta tulemista. Akiraa pidetäänkin ajanjakson scifin ja kyberpunkin avainteoksena. Sen vanavedessä näyttämölle marssivat Fist Of the North Starin piinkovat sankarit ja Patlaborin mainiot mechamiehet. Akira enteili osaltaan myös Japanin 90-luvun ”menetettyä vuosikymmentä”, jolloin maassa paljastui sarja poliittisia skandaaleja ja korruptiotapauksia. Juppikauden talouden kupla puhkesi ja maa ajautui lamaan.

Elokuvan viemää

Otomo, kuten monet muutkin mangakat, on ilmaisussaan velkaa alan pioneerille Osamu Tezukalle. Tezukan vuonna 1947 julkaisema Shin takarajima (Uusi aarresaari) oli merkittävä suunnannäyttäjä. Robert Louis Stevensonin Aarresaari-klassikosta inspiraationsa ottanutta sarjakuvaa myytiin Japanin sodanjälkeisestä talouslamasta huolimatta lähes puoli miljoonaa kappaletta. Shin takarajimassa oli uudenlainen syntaksi ja kerrontatapa. Yksityiskohtien esittäminen ja erilaisten kuvakulmien sekä lähikuvien käyttö oli sukua elokuvalle.

Akira onkin kuin seikkailuelokuva, jota alkuperäinen mustavalkokuvitus vain syventää. Lukija tempautuu graafisesti iskevän kertomuksen ja oivaltavan tekstin viemäksi. Adrenaliininhuuruisen kertomuksen suola ovat uskomattomat sutkaukset ja onlinerit. Narratiivista mangaa on myös verrattu vanhoihin japanilaisiin kuvakertomuksiin, e-monogatareihin. On kuin runous muuntuisi proosaksi tai keskiaikainen samurairomantiikka moderniksi romaaniksi.

Otomo sekä muut nuoret tekijät ja taiteilijat saivat vaikutteita ranskalaisesta ja amerikkalaisesta sarjakuvasta. Akira on myös paljon velkaa realistiselle scifi-trillerille, muun muassa Ridley Scottin Blade Runnerille. Otomon rakkaus elokuviin on perua kouluvuosilta, jolloin hänen suosikkejaan olivat 60–70-luvun amerikkalaisen ”uuden aallon” filmit. Otomo on nimennyt yhdeksi esikuvakseen Dennis Hopperin Easy Riderin, jonka innoittamana hän loi Akiran moottoripyöräjengit. Tekijä pyrki realismiin myös hahmojen aasialaisessa ulkonäössä.

Neo-Tokio

Akiran vuoden 2019 Neo-Tokion urbaania maisemaa hallitsevat romahtamassa olevat pilvenpiirtäjäkompleksit, neonvalon valaisemat ostoskeskukset sekä rähjäiset esikaupunkialueet ja nuhruiset baarit. Huikean tarinan loppuselvittelyjä käydään Tokion hylätyllä ja rappeutuneella olympiastadionilla. Katuja kansoittavat uusheimot väkivaltaisista moottoripyöräjengeistä militantteihin uskonlahkoihin. Järjestystä pitävät yllä poliisien erikoisjoukot ja armeija sekä puolisotilaalliset vapaaehtoisjoukot. Kaikkea valvoo valtava tietoliikennesatelliitti.

Akiraa voisi tuskin ajatella ilman 1980–90-lukujen teknologista ja kulttuurista kehitystä. Se vie äärimmilleen japanilaiselle mentaliteetille ominaisen tavan hybridisoida annettua informaatiota. Päähenkilö Tetsuo on kemian ja vainoharhaisuuden läpitunkema hybridi. Kun paha kemia ottaa ylivallan, kuvitteellinen henkilöllisyys ja todellisuus päätyvät romukoppaan.

Lopun posahdus on vertaansa vailla. Hurme virtaa ja lukija käy hengästyttävää kujanjuoksua päähenkilöiden kanssa. Neo-Tokion rikkirevitty maisema rapistuu ja hiipuu kuin öiset neonvalot. Käsiin jää vain dystopia.

Mutta mitä pienistä. Antaa palaa. Vanha jengi on taas koossa, pyörät laulavat asfaltilla, misut ovat takapakkarilla ja Akirakin kuulemma yhä elossa. Aika rientää palaamatta koskaan takaisin. Dream on baby, dream on.

Akira - Manga

11 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    5/5
  1. Lukijat
    4/5

Julkaisija(t): Kodansha, Like
Tekijä(t): Katsuhiro Otomo

Kieli: Suomi

Plussaa:
Ylittämätön kulttiklassikko
Katu-uskottava tarina
Hahmoja joka lähtöön
Kunnon sarjakuvamainen piirrosjälki
Mainio suomennos
Miinusta:
Tämä loppui kesken

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut