Teini-isän päiväkirja

Aishiteruze Baby – arvostelu

Teini-isän päiväkirja

Mauno Joukamaa Kirjoittanut Mauno Joukamaa

Aishiteruze Baby lähtee liikkeelle vauhdikkaasti. Tarinan avaus tutustuttaa meidät 17-vuotiaaseen Kippei Katakuraan, tyttöjä magneetin lailla puoleensa vetävään lukiolais-casanovaan. Mutta ei ehdi mennä kuin kymmenisen sivua, kun Kippei huomaakin olevansa viisivuotiaan Yuzuyu-tytön, äidistään eroon joutuneen serkkurukkansa huoltaja. Tuosta hetkestä lähtien muiden tyttöjen kanssa pelehtiminen saa jäädä, kun Yuzuyun päivittäiset tarpeet eväiden laittamisesta lastentarhasta hakemiseen nousevat Kippein elämän uusiksi kiintopisteiksi.

Kuin sisko ja sen veli

Rivakan alkusysäyksen jälkeen mangan tahti rauhoittuu huomattavasti, kun Kippein ja Yuzuyun yhteiselo asettuu haparoivin askelin jokapäiväisiin uomiinsa. Arkisten rutiinien lomaan punoutuu monenlaisia pieniä dramatiikan säikeitä, ja viisivuotiaan maailmassa riisipallojen ja origamikurkien kaltaisiin pikkuasioihin voi kätkeytyä arvaamattoman suurta tunteiden paloa. Yoko Maki rakentaa Aishiteruze Babyn draaman hyvin vähäeleisesti, sarjan hahmot puhuvat silmillään paljon enemmän kuin mitä suustaan päästävät.

Kippein perhesuhteet ja hänen sekä Yuzuyun välinen sidos kontrastoituvat mangassa mielenkiintoisesti. Päällisin puolin Katakurat vaikuttavat eheän ja normaalin oloiselta japanilaisperheeltä appivanhempineen päivineen. Perheenjäsenten väliset suhteet eivät kuitenkaan vaikuta järin auvoisilta, vaan äänekkäät purkaukset ja esineiden lenteleminen tuntuvat kuuluvan päivittäiseen ohjelmaan.

Ehkä juuri tästä kotiolojen myrskyisyydestä johtuen Kippein ja Yuzuyun välille kehittyy heti ensi hetkistä lähtien hyvin vahva, läheinen ja helläkin veli–sisar-suhde. Hulivilipojasta kasvaa kuin yhdessä yössä vastuunsa kantava sijais-isoveli, joka oikeasti haluaa pitää huolta äidittömästä serkkutytöstään. Ja eipä mikään ihmekään, Yuzuyu kun on suurine ja vilpittömine silmineen luultavasti maailman suloisin viisivuotias.

Lapsen silmin

Mutta loppujen lopuksi Kippeitä ja Yuzuyua yhdistää ehkä vahvimmin heidän samankaltaisuutensa. Sydäntenmurskaajan elkeistään huolimatta Kippei on pohjimmiltaan lapsenomaisen naiivi, yksioikoinen ja melko lailla yksinkertainenkin persoona. Jopa Kippein 12-vuotias pikkuveli vaikuttaa sankariamme kypsemmältä luonteelta. Mutta suhteessa Yuzuyuun tämä henkinen keskenkasvuisuus on Kippeille ennen kaikkea avuksi, sillä sen avulla hän pystyy suhtautumaan holhokkinsa kokemiin iloihin ja suruihin yhtäläisellä vilpittömyydellä ja suorasukaisuudella.

Japanilaisessa yhteiskunnassa miehet eivät oikeastaan koskaan ole osallistuneet lasten kasvatukseen. Tähän nähden 17-vuotias miehenalku eskari-ikäisen tyttölapsen huoltajana on vähintäänkin poikkeuksellinen hahmo. Nipponilaisten perheenpäiden ohella Kippeistä olisi roolimalliksi myös suomalaisille isille, jotka yhteiskuntamme ylpeillystä tasa-arvoisuudesta huolimatta osallistuvat vielä nykyäänkin turhan vähän jälkikasvunsa kaitsemiseen.

Aishiteruze Baby

10 käyttäjää omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    3/5
  1. Lukijat
    4/5

Julkaisija(t): Shueisha, Viz
Tekijä(t): Yoko Maki

Kieli: Englanti

Plussaa:
Sydämellinen kuvaus lastenkasvatuksen murheista ja riemuista
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut