Historian painolastin vangit

Afterschool Charisma – arvostelu

Historian painolastin vangit

Maaret_Anime Kirjoittanut Maaret Stepanoff

Animen ja mangan ystävä osaa odottaa törmäävänsä tasaisin väliajoin omalaatuisiin lähtöasetelmiin. Kumiko Suekanen Afterschool Charismasta ei ole viime vuosina juuri puhuttu, mutta se ansaitsee huomion olemalla omaa luokkaansa konseptinsa outouden osalta.

Sarja kertoo japanilaisesta koulusta, jossa kasvatetaan historian suurhenkilöiden klooneja kulkemaan edeltäjiensä jalanjäljissä. Näkökulmahahmona toimiva Shiro on koulun ainoa ei-klooni, ja siksi hänellä on välillä vaikeuksia sopeutua joukkoon. Hänen läheisimpiin ystäviinsä kuuluvat Napoleon Bonaparte, Sigmund Freud, Florence Nightingale, Elisabeth I sekä buddhalaismunkki Ikkyu.

Koulua kuitenkin uhkaa edellinen kloonisukupolvi, jonka edustajat myytiin aikoinaan eniten tarjoaville ja jotka ovat sittemmin paenneet omistajiltaan ja ryhtyneet uusien kloonisukupolvien hävittämistä hautoviksi terroristeiksi. Tarkoituksena on säästää uudet kloonit heidän kokemiltaan kärsimyksiltä.

Kloonina olemisen raskaus

Teos kohauttaa iloisesti olkiaan lähtöasetelman tieteelliselle ja dramaattiselle uskottavuudelle. Ei väliä, miten ihmiskauppaa harjoittava kloonikoulu ei muka ole ollut median ja viranomaisten huomion kohteena. Silläkään ei vaivata lukijaa, mistä 200-luvulla eläneen puolimyyttisen shamaanikuningatar Himikon dna:ta on saatu kloonattavaksi tai miksi johto antaa koulun menestystä ilmiselvästi sabotoivan psykopaatin toimia rehtorina.

Uskottavuuden tavoittelun sijaan sarja keskittyy leikkimään konseptillaan. Se onkin kaikessa pööpöydessään viihdyttävää ja toisinaan jopa ajatuksia herättävää luettavaa. Afterschool Charisman hupsu asetelma toimii näyttämönä yksilön identiteetin ja ympäristön asettamien paineiden pohdinnoille, jotka yltyvät varsin monimuotoisiksi ja mielenkiintoisiksi.

Hiirulaismainen Adolf Hitler alkaa vähitellen pimahtaa. Rasputin suunnittelee Jeanne d’Arcin leikkipolttamista elävältä vapauttaakseen neidon edeltäjänsä kohtalon kahleista, ja kylmänylpeä Mozart hajoilee nerouteensa kohdistuviin odotuksiin. Marie Curie tahtoisi kemian opiskelun sijaan soittaa pianoa, mutta pian toiveensa ilmaistuaan katoaa koulusta pahaenteisesti jälkiä jättämättä.

Kuka olen? Mistä tulen? Minne menen?

Suuresta hahmokaartista jää käteen yllättävän vähän, sillä Suekanen hahmokirjoitus on identiteettiongelmien kanssa painimista lukuun ottamatta hyvin matalajännitteistä ja epäjohdonmukaista. Varsinkin Shiron käyttäytyminen tuntuu sarjan edetessä monesti täysin satunnaiselta. Totunnaisiin hahmo- ja huumorikliseisiin myös nojataan aivan liikaa.

Tapahtumakulut ovat kuitenkin usein hulvattoman kummallisia, vaikka sarja ottaa kuitenkin itsensä täysin vakavasti. Kontrasti totisenlakonisen sävyn ja tapahtumien absurdiuden välillä tekee sarjasta uniikin lukukokemuksen.

Afterschool Charisma on kokonaisuutena ihmeellinen sotku, joka käsittelee identiteettiteemaansa omituisen hartaalla pieteetillä. Tarinankuljetuksen sotkuisuus ja harhailu tekevät sarjasta myös erinomaisen ennalta arvaamattoman. Tuloksena jokainen käänne on hurmaavan odottamaton ja mielenkiinto pysyy yllä vaivatta, jos pystyy antamaan tarinan töksähtelyt anteeksi.

Teos: Harkittava
Käsikirjoituksen laatu heittelehtii täysin hallitsemattomasti, mutta tarinan hehkeät ajatusleikit ja vahva teemoitus tekevät siitä kiinnostavan.

Julkaisu: 3/3
Vizin suuri ja hieno Signature-julkaisu näyttää komealta hyllyssä ja hinta–laatu-suhde on oivallinen, vaikka värisivuja ei ensimmäisen pokkarin jälkeen näykään.

AFTERSCHOOL CHARISMA (MANGA)

Afterschool Charisma

1 käyttäjä omistaa tämän tuotteen

  1. Teos
    2/3
  2. Julkaisu
    3/3
  1. Lukijat
    2/3

Julkaisija(t): Viz
Tekijä(t): Kumiko Suekane

Plussaa:
Miinusta:

Viimeisimmät arvostelut

Kaikki arvostelut